Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης κ.Θωμά Παπαλιάγκα στη ΒΕΡΓΙΝΑTV και την εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» με τη Χριστίνα Τσόρμπα:
Ο κ.Θωμάς Παπαλιάγκας στη ΒΕΡΓΙΝΑTV και την εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» με τη Χριστίνα Τσόρμπα αρχικά σύστησε τη Δημοκρατική Ευθύνη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα κόμμα που τα μέλη της «είναι η κοινωνία και από την κοινωνία», άνθρωποι που δηλαδή που δεν χρειάζεται να «κατέβουν» για να συνομιλήσουν με αυτή καθώς βρίσκονται μέσα σε αυτή.
Μίλησε για τους λόγους που το σημερινό πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, τονίζοντας ότι η λογική των κομματικών στρατών πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Πρέπει να αλλάξει η λογική με την οποία τα κόμματα λειτουργούν: βασιζόμενα στις χρηματοδοτήσεις από μεγάλους επιχειρηματίες, εξαρτόμενα από τα ρουσφέτια και προσπαθώντας να πολιτεύονται για τις επόμενες εκλογές και όχι για τις επόμενες «γενεές».
Έκανε αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και την φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, έχοντας ουσιαστικά χάσει ως χώρα τα λαμπρότερα μυαλά.
Ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατική Ευθύνη ανήκει στο πατριωτικό μεταρρυθμιστικό κέντρο, αποσαφηνίζοντας τον όρο πατριωτικό που πολλές φορές μπερδεύεται με το εθνικιστικό, κάνοντας σαφές ότι οι έννοιες του πατριώτη και του πατριωτισμού δύο παρεξηγημένες έννοιες που την έχουν καπηλευτεί οι δεξιές δυνάμεις.
Μίλησε για τη θέση του κόμματος στο θέμα του Μακεδονικού, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως πολύ κακή και εξηγώντας τους λόγους.
Ο κ.Παπαλιάγκας εξήγησε τι σημαίνει η δήλωση του κ.Καμμένου ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή θα φτάσει στη Βουλή. Αυτό είπε θα αποτελέσει πλήρη κατάλυση των πολιτικών ηθών και της συνταγματικής νομιμότητας, διότι ουσιαστικά θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα έχει χάσει τη δεδηλωμένη, και τότε θα μιλάμε για πλήρη κατάλυση της Δημοκρατίας.
Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Ευθύνης είναι σίγουρο ότι δεν θα αρέσει στους «βολεμένους», γιατί είναι ένα σκληρό πρόγραμμα, που όμως στην πραγματικότητα καλύπτει κάποιους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να εκφραστούν μέσα από ρεαλιστικές θέσεις και όχι μέσα από αυταπάτες.
Έκανε τη διαπίστωση ότι η κρίση άλλαξε τη σκέψη των σύγχρονων πολιτών, στρέφοντάς τους προς τον ρεαλισμό, ειδικά αυτούς που αντιμετωπίζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα. Υπάρχει όμως μια λογική, που πάει να περάσει αυτή την εποχή, η «λουμπενοποίηση» του λαού. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας πολιτών που θα πιστεύουν όσα οι πολιτικοί τους σερβίρουν χωρίς να μπορούν να μπουν στη διαδικασία βαθύτερων σκέψεων και αναλύσεων.
Τέλος έκανε αναφορά στο πρόγραμμα της Δημοκρατικής Ευθύνης και τους τομείς του, κάνοντας εκτενή αναφορά στα θέματα της δικαιοσύνης, τον τρόπο που θα έπρεπε αυτή να λειτουργεί, αλλά και το ρόλο του επιτελικούς κράτους ως μέσου εξυπηρέτησης των πολιτών.