Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πολιτικού Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης κ. Θωμά Παπαλιάγκα στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και τον Σωτήρη Πολύζο:
Ο κ. Παπαλιάγκας είπε μεταξύ άλλων:
- Η δημιουργία ενός κόμματος εκφράζει πάντοτε μία ανάγκη της κοινωνίας να εκφραστεί με τρόπο διαφορετικό και να ζητήσει μία άλλη λογική στα κοινά πράγματα.
- Το πρόγραμμα είναι ο λόγος ύπαρξης ενός κόμματος, η ταυτότητά του, και όχι απλώς αναγκαίο ντεκόρ για την προεκλογική του εκστρατεία.
- Διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Ευθύνης είναι διαφορετικό από τα προγράμματα των κομμάτων όπως μέχρι σήμερα τα γνωρίζαμε. Δεν εξαντλείται στο πώς οραματίζεται η Ευθύνη τη χώρα αλλά αναφέρει το πώς αυτό θα συμβεί βήμα-βήμα. Με συγκεκριμένα μέτρα, κοστολογημένα και με χρονική αλληλουχία.
- Στη Συνδιάσκεψη του κόμματος στην Αθήνα δεν έγινε απλά άλλη μια παρουσίαση ενός προγράμματος. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίες, ανά τομείς, προκειμένου να συζητηθούν ενδελεχώς τα προγράμματα των τομέων. Εν τω μεταξύ δόθηκε προθεσμία ενός μηνός, εντός της οποίας τα μέλη και οι φίλοι θα μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους, ώστε να διαμορφωθεί τελικώς η τρίτη έκδοση του προγράμματος, με την οποία το κόμμα θα κατέβει στις εκλογές.
- Εν συνεχεία ο Πολιτικός Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης ερωτήθηκε για τις προτάσεις του κόμματος στο θέμα της. Οι προτάσεις αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες, μεταξύ των οποίων: α) μείωση της φορολογίας στο 20% για φυσικά και νομικά πρόσωπα όπως και του Φ.Π.Α. μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το πολύ, β) κατάργηση του ασφαλιστικού και επιστροφή σε μια λογική μικρότερων και εισπράξιμων εισφορών, γ) βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας με δημιουργία κινήτρων για νέες προσλήψεις, όπως η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές για τα πρώτα χρόνια για κάθε μία ή δύο επιπλέον προσλήψεις.
- Χαρακτηριστικά είπε ότι για να επενδύσει κάποιος στη χώρα μας, πρέπει να είναι τρελός, καθώς δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε και οικονομική σταθερότητα. Εξέφρασε την πρόταση της Ευθύνης για την καθιέρωση «ρήτρας χειρότερου φορολογικού συστήματος», που σημαίνει ότι κάθε νέα επένδυση στη χώρα μας θα υπόκειται στη χειρότερη περίπτωση στο φορολογικό σύστημα που ισχύει κατά το ξεκίνημά της, ενώ θα επωφελείται στο μέλλον από οποιοδήποτε τυχόν ευνοϊκότερο. Αυτό μάλιστα πρέπει να νομοθετηθεί το συντομότερο με νόμο του κράτους και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση με συνταγματική διάταξη, ώστε να αποκτήσει το απαιτούμενο θεσμικό βάρος και να μην είναι ευάλωτη σε κάθε κυβερνητική αλλαγή.
- Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα της Ευθύνης για τις δημόσιες συμβάσεις, λέγοντας ότι μέσα από μια κεντρική διαχείριση των προμηθειών του δημοσίου μπορεί η χώρα μας να εξασφαλίσει τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες προμήθειες είναι κοινές για το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα και τους οργανισμούς και μπορούν να προγραμματίζονται. Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαίο οι αναθέτουσες αρχές να μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό (από περισσότερες από 6.500 που είναι σήμερα), ώστε να επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακος στις περισσότερες προμήθειες. Για να καταλήξει στο ότι αυτό οι σημερινές κυβερνήσεις δεν το πράττουν, καθώς από τις δημόσιες συμβάσεις προκύπτει τόσο το πολιτικό όσο και το «υπηρεσιακό» χρήμα.
- Η Δημοκρατική Ευθύνη είχε την τόλμη να συζητήσει και πάνω σε πραγματικά αναπτυξιακούς τομείς, που μπορεί να μη «βγάζουν τίτλους», είναι όμως πολύ ουσιαστικοί ως προς τη συνεισφορά τους στο ΑΕΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κρίσιμος τομέας των Εξαγωγών. Σε κάθε 4 μονάδες αύξηση του δείκτη εξαγωγών αντιστοιχεί μίας μονάδας αύξηση του ΑΕΠ. Και μόνη η ξεχωριστή συζήτηση για τις εξαγωγές δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία η Ευθύνη αντιμετωπίζει τον κρίσιμο αυτόν τομέα. Και είναι το μόνο κόμμα που έχει πρόγραμμα για τον τόσο νευραλγικό αυτόν τομέα.
Ο Πολιτικός Επικεφαλής τόνισε ότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι το «σύστημα» δεν μπορεί να χτυπηθεί. Τα πράγματα στις κοινωνίες αλλάζουν. Μπορεί αυτή τη στιγμή στη χώρα να υπάρχει πνευματική παραλυσία, αλλά αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει, καθώς τα ένστικτα αυτοσυντήρησης των κοινωνιών δρουν. Όλα αυτά θα σπάσουν. Η ανάγκη θα τα σπάσει όχι εμείς. Εμείς προσπαθούμε να ρίξουμε το σπόρο.