Ο κ. Θωμάς Παπαλιάγκας, Πολιτικός Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης, μίλησε στο Ραδιοφωνικό Σταθμός Θεσσαλονίκης ενόψει και της Εκδήλωσης της Ευθύνης την Κυριακή 4 Μαρτίου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ελλάδα τόπος ζωής, τόπος φυγής».
Αρχικά αναφέρθηκε στη σημερινή κυβέρνηση λέγοντας ότι ουσιαστικά έχει «ξεχαρβαλώσει» κάθε έννοια ηθικής και κάθε έννοια θεσμικής λειτουργίας και διάκρισης των εξουσιών. Φαίνεται δε να είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά, και ενώ ανέβηκε στην εξουσία με το αυτοδιαφημιζόμενο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», αυτό τελικά αποδείχτηκε μια απάτη.
Η «φυγή» από την Ελλάδα έχει να κάνει με το σύστημα και την εξουσία όπως αυτή ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα αλλά και σήμερα. Μία λαϊκίστικη νοοτροπία ενός πολιτικού συστήματος και των πολιτικών δυνάμεων που δεν έκαναν πολιτική για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, αλλά πολιτική μόνο για το σήμερα και για κάποιες «εκλεκτές ομάδες» που ήταν η εκλογική τους πελατεία. Αυτοί έφτασαν την Ελλάδα στην σημερινή της κατάσταση. Βεβαίως αυτό συνέβαινε και με την συνενοχή εμάς των πολιτών που βάζαμε το προσωπικό μας συμφέρον πάνω από το γενικότερο καλό.
Ακόμα και σήμερα, είπε ο κ. Παπαλιάγκας, ουσιαστικά όλοι περιμένουν από το μιντιακό, το πολιτικό, το οικονομικό σύστημα, το οποίο σημειωτέον υποτίθεται ότι πολεμούν, να δώσει τη νομιμοποίηση στις καινούριες δυνάμεις της αλλαγής και να «αλλάξουν» το πολιτικό προσωπικό από τα πάνω, που όμως αυτό το προσωπικό είναι που ευθύνεται για τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Βλέπουμε λοιπόν τα ίδια πρόσωπα ή και τα ίδια κόμματα να ενδύονται την λεοντή του μεταρρυθμιστή ή του σωτήρα που θα μας βγάλει από τη σημερινή κατάσταση στην οποία όμως οι ίδιοι μας έχουν φέρει και οι νοοτροπίες που αυτοί εξέθρεψαν και γύρω από τις οποίες έστησαν το σύστημα εξουσίας τους.
Στη συνέχεια σχολίασε το θέαμα των σημερινών πολιτικών που έχουν ανάγει την πολιτική σε επάγγελμα και δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικούς άλλων εποχών για τους οποίους η πολιτική ήταν προσφορά και θυσία όντας έτοιμοι να συλληφθούν, να εξοριστούν ή να θανατωθούν για τα πιστεύω τους. Η Δημοκρατική Ευθύνη έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα τόσο με την εκλογή των οργάνων της όσο και με τα συνολικά της χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν τη Δημοκρατική Ευθύνη είναι επαγγελματίες του μόχθου που κερδίζουν τα προς το ζην μέσα από τη δουλειά τους. Είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κοινωνία, την αγορά και το δημόσιο, άνθρωποι που πληρώνουν τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και τα πληρώνουν με τα δικά τους χρήματα. Ο κ. Παπαλιάγκας τόνισε ότι η πολιτική είναι πρώτα χρέος προς τις μελλοντικές γενιές συνολικά και όχι αυτό που κάνουν οι σημερινοί πολιτικοί δηλαδή να κληροδοτήσουν στα δικά τους παιδιά ή εγγόνια την ιδιότητά τους και την παρουσία τους στο πολιτικό στερέωμα της χώρας.
Οι πολιτικοί θα πρέπει να ζουν βέβαια με αξιοπρέπεια και να έχουν στήριξη στο έργο τους, αλλά πρώτα ο βιοπορισμός τους θα έχει πραγματωθεί μέσα από τη δουλειά και την κοινωνική προσφορά και παρουσία τους και μετά θα έρθουν να πείσουν ότι μπορούν να προσφέρουν και στα κοινά. Και όταν έρθουν στα κοινά, το πλαίσιο της ανταμοιβής τους και των όρων άσκησης του λειτουργήματός τους θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, διαυγές και να μην έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα οι ίδιοι να το αλλάζουν όπως και όποτε θέλουν. Όσοι βρίσκονται εδώ και σαράντα χρόνια στις ίδιες καρέκλες και λειτουργούν μέσα στο ίδιο πολιτικό σύστημα είναι αδύνατον να πείσουν κάποιον ότι μπορούν να αλλάξουν κάτι και να βγάλουν τη χώρα από τη σημερινή δεινή της θέση που οι ίδιοι έφεραν. Ποτέ κατά τη διάρκεια της ιστορίας οι άνθρωποι που επανόρθωσαν κοινωνίες δεν ήταν οι ίδιοι που τις είχαν αποδιαρθρώσει.
Αναφορικά με την ύπαρξη των τεχνοκρατών σε ένα πολιτικό σύστημα ο κ. Παπαλιάγκας θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν, αλλά ως σύμβουλοι. Οι πολιτικοί είναι αυτοί που θα λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις και θα θέτουν στόχους, λαμβάνοντας υπόψιν και αξιολογώντας βέβαια και τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών συμβούλων τους, που πολλές φορές βέβαια μπορεί να είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Αυτός είναι και ο σωστός τρόπος για να κυβερνήσει ο λαός στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η ύπαρξη των τεχνοκρατών, τόνισε, είναι σημαντική αλλά πρέπει να φιλτράρεται μέσα από μια πολιτική αντίληψη και πρέπει να την συγχρωτίζουν με την τελική πολιτική απόφαση που λαμβάνει η εκλεγμένη από τον λαό πολιτική τάξη η οποία οφείλει με τη σειρά της μέσα από θεσμούς και κανόνες να είναι πολιτικά υπόλογη έναντι του λαού και νομικά υπόλογη, ανά πάσα στιγμή, έναντι μιας ανεξάρτητης και αξιόπιστης δικαιοσύνης.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο πολιτικός επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης τόνισε και τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας στα οποία δεν αναφέρονται οι πολιτικοί και που δεν είναι άλλα από το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα, την ανεργία και φυσικά την διαρροή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Αυτή άλλωστε είναι η θεματολογία της εκδήλωσης της Κυριακής. Ο Πολιτικός Επικεφαλής της Ευθύνης στο τέλος τόνισε ότι εάν δεν υπάρξουν νέοι άνθρωποι στον χώρο της πολιτικής που να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της εποχής δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη χώρα μας.
Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Θωμά Παπαλιάγκα εδώ: